Bir Ortaçağ Kenti Prag



6-9 KASIM 2014 PRAG

Kasım'da aşk da Prag da bir başka güzel. Kahverengi ve gri renklerinin hakimiyetindeki şehir, sonbahar renkleri ile de bütünleşince bir masal diyarının sokaklarında dolaşıyormuş hissi uyandırıyor. 






1. Bölüm: Prag'da gezilecek yerler 

Prag Kalesi, Charles (Karl) Köprüsü, Mustek Meydanı, Astrolojik Saat, Kafka, Parizska Caddesi, Yahudi Mahallesi, Rudolfinuma (Opera Binası), Vaclavske Caddesi, Na Prikope Caddesi, Barut Kapısı, Tyn Kilisesi, Komünizm Müzesi, Becherovka, Czech Budweiser...


2014 Kasım'ının ilk haftası 4 kişilik kısa bir tatil oldu bizimkisi. 4 günde; şehrin sokaklarını arşınlayıp, önemli birkaç turist noktasını ziyaret edip, güzel biralarını ve yemeklerini tatma fırsatı bulduk.
Çek para birimi Koruna ve 1 TL yaklaşık 10 Koruna (CHK) ediyor. Yanınıza Euro (veya Dolar) almanız yeterli, adım başı döviz büroları var ve fakat bizdeki gibi her yerde kur aynı değil, birkaç yere sorup pazarlık etmekte fayda var. Ayrıca her işlemde komisyon alınıyor, bu da pazarlığa tabi bir konu, para tutarına göre kur ve komisyon değişiyor. Biz birkaç yerde şubesi olan bir büroda bozdurduk, bir belge verdiler, daha sonraki işlemlerde o belgeyi gösterdik ve komisyon ödemedik. Sonradan aldığım duyumlara göre kurun en iyi olduğu yerler otel kumarhaneleri imiş.
Kaldığımız otel eski şehir meydanındaydı, o yüzden her yeri yürüyerek gezdik. Apart tarzında, 2 yatak odalı bir apartman dairesi idi, çok memnun kaldık. Tek sorun asansör olmamasıydı, o da bize spor oldu :)

https://www.booking.com/hotel/cz/karlova-25-apartments.tr.html?sid=4d86e7f59661c92886d4db0a0a31b109;dcid=5

Gelelim şehirde neler yapılabilir kısmına. Eski şehir meydanı ve sembolü Astrolojik Saat, turistlerin uğrak yerlerinden. Her saat başı astrolojik saat seremonisini izlemeye gelen bir kalabalık görmek mümkün. En iyisi, saatin karşısındaki bir kafeye oturup bu şovu içeceğinizi yudumlarken izlemek, zira biz öyle yaptık;)


Astrolojik Saat
Eski meydandan yürüyerek ulaşılabilecek Charles (Karl) Köprüsü, 1300’lerden kalma mimarisi, üzerinde sağlı sollu heykelleri ve her iki ucunda bulunan kuleleri ile bir ortaçağ eseri. Araç trafiğine kapalı olan bu köprü, özellikle akşam saatlerinde ressam ve müzisyenleri ağırlıyor.

Charles Köprüsü


Şehrin bir diğer önemli noktası ise Prag Kalesi. Buraya gitmek için bizim gibi Charles Köprüsü’nü hemen geçince bekleyen turistik gezi arabalarına binebilirsiniz, zira biraz yokuş tırmanmak gerekiyor. 

Prag Kalesi

Bu şekilde keyifli bir şehir turu yapılabilir, kısa veya uzun versiyonları var, üstelik rehberlik hizmeti de dahil :) 


Saatini denk getirip Prag Kalesi önündeki askerlerin nöbet değişim töreni de izlenmeye değer. (Saat başı değişim töreni var)


Kale kapısından girilince, Titan heykelleri ile bezeli ilk avlu karşılıyor. Mathias Kapısı’ndan geçilince de ikinci avluya ulaşılıyor. Bu avludan Aziz Vitus Katedrali’ne de geçilebiliyor.

Kalenin içinde Altın Yol isimli bir sokak bulunuyor, minik minik yan yana eski evlerden oluşuyor, 22 numara ise Kafka’nın bir süre yaşadığı ev.
Kaleden aşağı keyifli bir iniş yolu ve güzel bir manzara var. Yol üstünde bir de oyuncak müzesi bulunuyor, vakit olursa gezilmesini tavsiye ederim, biz çok keyif aldık.

Oyuncak Müzesi'nden bir kare
Prag Kalesi iniş yolundan manzara

Şehrin bir diğer önemli bölgesi Parizska (Paris) Caddesi ve Yahudi Mahallesi. Parizska, eski meydanı kesen ana caddelerden biri. Yolunuz mutlaka en az bir kere oradan geçiyor. Lüks mağazaların sıralandığı geniş, güzel bir cadde ve sonunda Yahudi Mahallesi var. Yahudi Mahallesinin en ilginç tarafı ise kübist tarzdaki blok evleri. 

Önemli bölgelerden biri de Mustek Meydanı. Büyük bir Bata mağazası var. Meydana bağlanan caddelerden Na Prikope ise mağazaları, kafeleri ve restoranları ile hareketli bir yer.


Mustek Meydanı’ndan Vlatava kıyısına doğru devam edildiğinde ise Rudolfinuma Opera Binası görülebilir.


2.Bölüm: Prag'da Ne Yenir?