Güney İtalya ve Sicilya'dan Farklı Rotalar

Güney İtalya'daki küçük kasabaların kendilerine özgü bir çekiciliği ve güzelliği var. Muhteşem manzarası, etkileyici katedralleri ve hayrete düşüren yapıları ile insanı hayran bırakıyor. 

Bozulmamış kendine özgü kasabalardan popüler şehirlere işte Güney İtalya'dan 10 gözde yer!



Maratea, Basilicata

Tiren sahilinin incisi olarak bilinen Maratea, bozulmamış plajları ve yemyeşil bitki örtüsü ile Basilicata bölgesinin az bilinen yerlerinden biridir.
Bu ortaçağ kasabası; 44 kiliseye, San Biagio Dağı'nın (Monte San Biagio) zirvesinde yer alan 68 metre yüksekliğindeki mermer Redeemer heykeline (Brezilya'daki İsa heykeli benzeri) ev sahipliği yapmar. Yine bu civarda yer alan muhteşem manzaraya sahip San Biagio Bazilikası'nın (Basilica of San Biagio), Minerva antik tapınağının kalıntıları üstüne inşa edildiği söylenmektedir. 


Pietrapertosa, Basilicata


Pietrapertosa, Lucanian Dolomites dağlarının tepelerine konumlanmış az bilinen ortaçağ kasabalarından biridir. Bir uçurumun kenarında denizden 3000 metre yükseklikte konumlanmış bu kasabaya, bol virajlı ve biraz da ürkütücü bir dağ yolundan ulaşılır. Biraz daha adrenalin isteyenler, dünyadaki en yüksek, hızlı ve uzun teleferik hatlarından biri olan Flight of Angels'ı deneyebilir.
Pietrapertosa'da kaçırılmaması gereken yerler arasında Saracenic Kalesi (Saracenic Castle) ve nefes kesen manzarası, Roma kale kalıntıları üzerine inşa edilmiş olan San Francesco Manastırı (the San Francesco Convent), San Giacomo'ya adanmış olan Pietrapertosa'nın ana kilisesi ve içindeki ortaçağ freskleri sayılabilir.

Atrani, Amalfi Kıyısı




Her ne kadar Positano, Amalfi bölgesinin en gözde noktası olsa da, bu muhteşem kıyı şeridinde keşfedilmeyi bekleyen daha bir çok güzel şehir bulunur. Atrani, Amalfi kıyılarının güneyinde konumlanmış olup bu kasabalardan en küçüğüdür. Sakinlik, tarihi yerleri gezme ve kumsal plajda denize girmek isteyen ziyaretçiler için kaçırılmaması gereken bir nokta. Sahildeki barok kilise Collegiata di Santa Maria Maddalena şehrin koruyucu azizine adanmıştır. Piazza Umberto I, şehrin en hareketli ve sosyal bölgesidir.

Specchia, Puglia




Çizmenin topuk kısmının uç noktasındaki bulunan Specchia (Puglia'nın Salento yarımadasında), bir taşra sahil kasabasıdır. Kuruluşu 9. yy'a kadar uzanır. Sakin dar sokakları, mütevazi evleri ile zamandan kopmuş hissettirir. 
Bir zamanlar savunma üssü olan Risolo Kalesi, bugünlerde içinde çeşitli aktivitelerin yapıldığı bir yer konumundadır.  15. yy'dan kalma dikdörtgen kuleleri ve şehrin batı tarafındaki kale duvarı kalıntıları hala görülebilir durumdadır.

Tropea, Calabria


Bir tepenin üzerine konumlanmış olan Tropea, turkuaz mavisi denizi ve altın kumsalı ile muhteşem bir manzaraya sahiptir. Calabria'nın bu küçük kasabası yaz aylarında ziyaretçi akınına uğrar. 
En güzel manzara ise bir zamanlar ada olan Isola Bella kayalıklarındadır. 
Muhteşem manzaraları, harika plajları ve lezzetli yemekleri ile Tropea deniz tatili için iyi bir lokasyondur. Kırmızı tatlı soğanları ve bundan yapılan marmelatları meşhurdur. 

Bova, Calabria


Denizden 2500 m yükseklikte kurulmuş olan Bova, İyonya sahilinin muhteşem panaromik manzarasına sahiptir.  Tarihi 5.yy'a uzanan katedrale, kale kalıntılarına, çeşmelere ve daha birçok tarihi esere ev sahipliği yapar. Turist akınından uzakta kalmış bu otantik kasaba, ziyaret için ilginç ve keşif dolu bir rota olacaktır. 
Bova ayrıca, hala antik Yunan geleneklerini koruyan, Calabria bölgesindeki birkaç şehirden biridir. Evlerde hala antik Yunan lehçesi (Griko) konuşulur. Kültürel bilinci ayakta tutmak ve artırmak için her yıl yazın "Paleariza" festivali düzenlenir. 


Otranto, Puglia



Puglia'nın Salento yarımadasındaki en güzel ve şirin şehirlerinden biri olan Otranto, güzel plajları, tarihi ve mimari zenginliği ile göz kamaştırmaktadır. 11. yüzyılda Normanlar tarafından inşa edilen Romanesk Katedral'ini ve 12.yy'dan kalma mozaiklerini kaçırmayın.
İtalya'nın doğudaki stratejik şehirlerinden biri olan Otranto, tarih boyunca birçok saldırı ve işgale uğramıştır. Şehri çevreleyen surlar bu şiddet tarihine hala tanıklık etmektedir. Bu saldırıların en ünlüsü ise, 1480'deki Osmanlı saldırısıdır.
Şehir bugün, deniz, güneş ve güzel yemek isteyenler için popüler bir noktadır.

Cefalu, Sicily



Şehrin adı ve kökeni antik Yunan'a dayanmaktadır. Sicilya'nın kuzeyinde bir koya kurulmuş olan şehir Palermo'ya sadece bir saatlik mesafededir. 
En önemli mimari eseri hiç kuşkusuz 12. yüzyılda Norman kralı Roger II tarafından yaptırılan muhteşem Katedrali ve içindeki İsa mozaikleridir (Christ the Pantocrator). Katedralin arkasındaki kayadan yukarı tırmandığınızda MÖ 5.yy'dan kalma Diana Tapınağı (Temple of Diana) ve bir Bizans kalesi görülebilir.

Erice, Sicily


Sicilya'nın kuzeybatısında yer alan büyüleyici şehir Erice, Trapani bölgesinde denizden 2000 m yüksekte konumlanmıştır. Açık havalarda Egadi adaları buradan görülebilir. 
Bu iyi korunmuş ortaçağ kenti, kaleleri, arnavut kaldırımı dik sokakları, muhteşem manzaralı parkı, etkileyici bir katedrali ve çan kulesi ile keşfedilmeyi bekliyor. Trapani'den buraya teleferik ile muhteşem manzaralar eşliğinde ulaşmak mümkün.

Taormina, Sicily


Hiç şüphesiz Taormina, Sicilya'nın en popüler ve turistik şehirlerinden biri. Muhteşem Etna manzarası ve canlı güzel meydanı Piazza IX Aprile ile bir açık hava terası gibi.
MÖ 3. yy'dan kalma, Sicilya'nın 2. büyük antik Yunan tiyatrosu ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında geliyor. İngiliz tarzındaki güzel parkı, özellikle yazın sıcak günlerinde serin ve sakin bir atmosfer sunuyor, muhteşem manzarası da cabası...






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder