Özlenen Şehir Roma....Tarih, sanat, yemek, aşk...


Colosseum, Roma Forumu, Palatina Tepesi, San Pietro Bizilikası, Vatikan, Castel San Angelo, Piazzo Navona, Pantheon, Villa Borghese, Via Del Corso, İspanyol Merdivelenleri, Fontana di Trevi (Aşk Çeşmesi), Trastevere, Michelangelo, Bernini...







2010 ve 2012 tarihlerindeki iki gezinin ortak notlarıdır.

Havaalanı Transferi:
Havaalanından şehir merkezine üç farklı yolla gelinebilir. Taksi ile şehir merkezine geliş maliyeti yaklaşık 40 Eur ve her valiz için artı 1 Eur alınıyor, yolculuk 45 dk sürüyor.
Otobüs ile gitmek için 25 nolu perondan kalkan Leonardo Ekspress'e binmek gerekiyor, kişi başı 14 Eur.
Yarım saatte bir kalkan tren de var, 15 Eur ve yolculuk 30 dk sürüyor.

Gezilecek yerlerde ve ulaşımda kolaylık sağlayan Roma Pass almakta fayda var, 3 gün geçerli, 2 müze ve tüm şehir içi ulaşım dahil, başka indirimleri de var, havaalanından veya turizm ofislerinden temin edilebilir, detaylı bilgi için http://www.romapass.it

Gezilecek Yerler:
Roma aynı zamanda bir açık hava müzesi olduğundan hop-on hop-off turist otobüsleri ile panoramik şehir turu yapmak başlangıç için iyi olacaktır.


Colosseum

Dünyanın önemli miraslarından biri olan Kolezyum'un yapımına, Komutan Vespasianus tarafından MÖ 72 yılında başlanmış ve MS 80 yılında Titus döneminde tamamlanmıştır. Yapıldığında başta gladyatör dövüşleri için kullanılan Kolezyum'da ayrıca çeşitli gösteriler de yapılmıştır.
Giriş için uzun kuyruklar beklemek gerek, Roma Pass ile ayrı bir sıradan hızlı giriş yapılabiliyor.


Kolezyum'dan sonra Antik Roma'da soyluların yaşadığı Palatino Tepesi ve halkın yaşadığı Roma Forum gezilebilir.

Roma Forum



Santa Maria Maggiori Kilisesi
Kolezyum’a giderken yol üstünde olan bu kilise özellikle 5.yy dan kalma mozaikleri ve tavan süslemeleri ile görülmeye değer.


Vatikan: San Pietro Bazilikası, Sistina Şapeli, Vatikan Müzesi
Katolik camiasının merkezi Vatikan, dünyanın en küçük ama en önemli ülkesi sanırım. Biz turistler için ise anlamı, dünyanın en büyük kilisesi San Pietro, Michelangelo’nun tavan ve duvar fresklerini yaptığı Sistina Şapeli ve Vatikan Müzesi. Tüm bunları gezmek için en az yarım gün ayırmak gerekiyor. Girişte büyük olasılık uzun kuyruklar olacaktır, zamanlamayı buna göre yapmak gerek.

San Pietro, Aziz Petrus'ün şehit edildiği yere yapılan kilisedir, mezarı da kilisede bulunuyor. Mezarın üzerinde Bernini'nin barok Altar'ı yükseliyor. Kilisinin içinde çok sayıda sanatçıya ait barok ve rönesans eserleri bulunuyor ama en önemlisi kuşkusuz Michelangelo’nun Pieta heykeli.

Pieta Heykeli
Ayrıca, kilisenin kubbesine merdiven veya asansör ile çıkıp Roma manzarası seyredilebilir.

Kiliseden çıktıktan sonra müze öncesi Sistina Şapeli'ne girmek daha mantıklı eğer çok sıra yoksa tabi.
Şapel rönesans stilinde 1483 yılında tamamlanmış. İçinde çok sayıda kutsal kitap anlatılarının resmedildiği eser bulunmakta. En ünlüsü ise Michelangelo’nun tavan ve duvar süslemeleri, özellikle Adem'in Yaratılışı ve Kıyamet Günü betimlemeleri.






Vatikan Müzesi'nde Rafael, Leonardo da Vinci, Caravaggio ve daha birçok ünlü sanatçının eserlerini görmek mümkün. Ayrıca Vatikan meydanındaki Bernini heykelleri de adeta bir şaheser ama en güzelleri Villa Borghese'de.

Castel Sant Angelo
Roma’nın Parco Adriano bölgesinde bulunan bu önemli yapı Roma İmparatoru Hadrian tarafından kendisine ve aile bireylerine anıt mezar olarak  M.S 136-139 yıllarında yapılmış. Daha sonraları hapishane olarak da kullanılan yapıda Cem Sultan da mahkum edilenler arasında yer alıyor. Tiber nehri kıyısında yer alan bu yapının tepesinden Vatikan ve Roma manzarası izlenebilir. Castel Sant Angelo’nun hemen önündeki Bridge of Hadrian yani Hadrian Köprüsü, Roma'daki güzel köprülerin başında geliyor. 
Castel Sant Angelo ve Hadrian Köprüsü
Piazzo Navona
Roma'nın en önemli meydanlarından biri ve üç güzel çeşme ile çevrelenmiştir. Bunlardan en önemlisi Fontana dei Quattro Fiumi yani Dört Nehir Çeşmesi. 1651 yılında  Gianlorenzo Bernini tarafından yapılan çeşme, Nil, Tuna, Ganj ve Rio de la Plata nehirlerini simgelemekte.


Piazzo Navona
Pantheon

Pagan Tapınağı olarak bilinen Pantheon, Hadrian tarafından 136 yılında yaptırılmış. Roma'nın en iyi korunmuş yapıları arasında. Tapınak tüm tanrılara adanmış olsa da 7.yy da kiliseye çevriliyor.
Pantheon
Villa Borghese
Çok güzel bir bahçe içinde yer alan bu villada Borgese kolleksiyonu sergilenmektedir ve özellikle Bernini'nin muhteşem heykellerini görmek için Roma'da gidilmesi gereken yerlerin başında gelmektedir.


İspanyol Merdivenleri, Aşk Çeşmesi, Via Del Corso, Via Condotti
Via Del Corso önemli alışveriş caddelerinden biri ama Prada, Gucci gibi markalar bu caddeden İspanyol merdivenlerine bağlanan Via Condotti'de. Caddenin sonunda ise meşhur İspanyol merdivenleri bulunuyor.
Piazza di Spagna merdivenlerin başlangıç noktası. Meydandaki barok La Fontana della Barcaccia (çirkin gemi) çeşmesi de görülmeye değer bir başka eser.
İspanyol merdivenlerinden biraz ilerleyince (kalabalığı takip ederek:) Fontana di Trevi (Aşk Çeşmesi'ne) kolaylıkla gelinebilir.



Piazza de Spagna
Aşk Çeşmesi
Sokak Pazarları
Pazar günü hariç tüm gün kurulan en ünlü ve eski sokak pazarı, Piazza Navona’ya yakın Campo De Fiori’de kuruluyor, daha çok yiyecek ağırlıklı. Peynir, makarna vb turistik alışverişinizi buradan yapabilirsiniz.
Diğeri ise Trastevere’de kurulan Porta Portese bit pazarı. 
Trastevere aynı zamanda kafe, lokanta ve eğlence yerlerinin de merkezlerinden biri. 

Yemek
En iyi pizzacılardan biri Pizzarium, Adres: Via Della Meloria 43. Pazar günleri kapalı
Gerçek Roma mutfağı örneklerinden biri Matricianella Restaurant Adres: Via del Leone 4 Tel: 06 683 21 00 Pazar günleri kapalı, sadece telefon ile rez. kabul ediliyor. Burada İtalyan mutfağının en önemli yemeklerinden biri olan coda alla vaccinara (dana kuyruğu) mutlaka yenmeli. Sakatatları da çok güzel.


Roma'nın dünyaca ünlü pizzacısı La Gatta Mangiona Restaurant, Napoli usulu pizza yapıyor Via F. Ozanam, 30-32 Tel: 06 534 67 02 19:45-23:30 arası açık, Pazartesi günleri kapalı

250 yıllık kahveci Antico Caffe Agreco Via Condotti, 86 

Roma -hatta genel İtalya diyebiliriz- ile ilgili bir uyarı ile yazımı tamamlayayım. Menüsünde fiyat olmayan lokanta, kafe vb yere asla oturmayın, ne hesap geleceği hiç belli olmaz. Kalabalık yerlerde hırsızlık olabilir, dikkatli olunuz.

Bir yazının daha sonuna geldik...Dolce Vita :)