Küba 1-Genel Bilgiler

01-12 ARALIK 2015 KÜBA

Tur olmaksızın 11 gün şehir şehir Küba...




Ulaşım
Direkt uçuş maalesef -şimdilik- yok:( Air France, Aeroflot, KLM, Air Canada gibi hava yollarının aktarmalı uçuşları mevcut, baktığımız dönemde en ekonomik Aeroflot olduğundan ve Rusya -o zamanlar- vize istemediğinden biz onu tercih ettik. Air Canada gibi bazı hava yolları aktarmalı uçuşlarda da vize istiyor, kontrol etmekte fayda var. 

Bilet, minimum 3-5 ay öncesinden almak koşuluyla, bir kişi 2000-2500 TL gibi tutuyor. Bilete sigorta yaptırarak tarih değiştirme opsiyonu satın alınarak esneklik sağlanabilir. Sigorta kullanılmazsa yani tarih değişikliği yapılmazsa, bedel bir sonraki bilet alımında kullanılmak üzere iade ediliyor. (Geziko'daki uygulama bu şekildeydi.) 

Uçuşumuz, Aeroflot ile Moskova aktarmalı idi. Yol biraz uzun ama aktarmada bekleme süresi kısa ise ve aktarma yapılacak ülke ile bir sorun yoksa (gittiğimiz dönemde Rusya ile kriz patlak vermişti) çok da göz korkutucu değil, ucunda Küba var sonuçta :) Giderken aktarma süremiz 1,5 saat idi, rahat geçti fakat dönüşte 8 saat Moskova'da bekledik, bu kısım biraz yıpratıcıydı :(

Gece 01 civarı İstanbul'dan başlayan yolculuğumuz aynı gün öğlen 12 gibi Jose Marti Havalananı'nda sonlandı, yolculuk toplamda neredeyse bir gün sürdü.


Jose Marti Havaalanı
Bagajları teslim alıp bekleme salonuna çıkarak, ellerinde kartlar tutan Havana'lı kalabalık arasında ismimizi aramaya başladık ama nafile bir çaba olduğunu çok sonra anlayacaktık! Adımız hiçbir kartta yazmıyordu, bir süre bekledik ama gelen giden yok, iletişimi sağladığımız kişiyi aradık birkaç kez -tek seferde anlaşmak pek mümkün olmuyor :)- sonunda bir saattir elinde Sonja Hassinger yazılı kartı tutanın bizim adam olduğunu anladık :) İlk şok ve Küba'ya hoş geldiniz :)
6 kişi olduğumuzdan van tipi büyük bir araç ile gelmişti (evet normal araçlar da var), bu transfere 40 cuc verdik, taksiler de araç başına 20 cuc alıyor zaten. 


Para Birimi

Cuc demişken, gelelim para birimine. Ülkede iki farklı para birimi var, yerel Küba pezosu CUP-Cuban Peso ve turistlerin kullandığı CUC-Convertible Peso. Havalananında, ilk ihtiyaçlar için para bozdurma imkanı var, şehir içinden çok da farklı değil kur. Cadeca adlı döviz bürolarından değişim yapılabilir. Bu arada dolardan ekstra komisyon alınıyor, Euro ile gitmekte fayda var. 1 Cuc yaklaşık 1 Euro'ya denk geliyor. Kredi kartı çok az yerde geçiyor ve komisyon yüksek bu nedenle tüm harcamalar nakit olacak şekilde hazırlanmak gerek.
Gitmeden önce Küba ile ilgili okuduğum yazıların bazılarında Cup'un turistler tarafından da kullanılabileceği belirtilmişti ve fakat biz buna hiç rastlamadık, harcamaları hep Cuc ile yaptık. Yerele hizmet veren ve örneğin 50 kuruşa pizza, makarna vs satan yerler var ama sadece Kübalılara, turiste aynı dilim pizza 2-3 Cuc. Turistten kolay para kazanmanın tadını Kübalılar da almış!

Konaklama
Büyük beş yıldızlı oteller bir seçenek olabilir ama tavsiyem Casa Particular denilen tamamen devlet denetimindeki ev pansiyonlarda konaklamak. Böylelikle Küba halkını ve kültürünü daha yakından tanıma fırsatı bulabilirsiniz. Havana'da uygun casa bulmak için aşağıdaki sitelerden yararlanabilirsiniz veya facebook'tan Cubamigos Vacation Rental hesabını takip ederek Humberto'dan yardım alabilirsiniz.

http://www.havanacasaparticular.com/

http://www.casahavanaparticular.com/


Havana''daki Casa'mızın balkonunda Elena ile :)
Bu sitelerden bir casa beğenip mail ile rezervasyon yaptırabilirsiniz, internet Küba genelinde çok kısıtlı olduğundan ortalama 1-2 günde cevap veriyorlar. Biz sadece ilk 3 gün konaklayacağımız Havana için yer ayarladık, diğer dolaşacağımız şehirleri gidince buluruz demiştik, nitekim öyle de oldu, ilk kaldığımız Casa'nın sahibesi tatlı ve güzel Elena'ya sabah rotamızı verdik, akşam geldiğimizde kalacak yerlerimiz hazırdı :) Casa'lar birbirlerini az çok tanıyor ve bu şekilde müşteri yönlendirebiliyorlar. 




Tipik Küba kahvaltısı
Konaklamamızı Habana Vieja yani Eski Havana bölgesinde yaptık. Vedado, Havana'nın biraz daha modern bir bölgesi ve turistler tarafından da çokça tercih ediliyor ve fakat gezilecek yerlerin çoğu tahmin edileceği gibi eski tarafta bu nedenle biz tercih etmedik, pişman da değiliz :) Bu arada Vedado- Eski Havana arası araba ile 10-15 dk mesafede. 
Havana gibi büyük şehirlerdeki     Casa'larda 2 kişilik oda fiyatı 30 Cuc iken küçük şehirlerde 25 civarı, tüm kaldığımız yerlerde fiyatlar aynıydı ama özellikle Havana'da bölgeye ve casaya göre değiştiğini görmüştük. Sabah kahvaltı isterseniz kişi başı 5 Cuc ki bence isteyin, dışarıda kahvaltı edecek yer bulmakta zorlanabilirsiniz, biz hep kaldığımız yerde yaptık kahvaltıyı, genelde benzer şeyler hazırlıyorlar; kahve, bol bol tropikal meyveler ve taze sıkılmış suyu, yumurta, peynir, tereyağı, bal, bacon veya sosis gibi et türü bir şeyler oluyor.
Dilerseniz ev sahibi akşam yemeği de hazırlıyor ama biz değişik yerler ve tatlar peşinde olduğumuzdan hiç casada yemedik.


Küba'da Ulaşım
Havana içindeki ulaşım; taksi, coco taksi veya bisiklet taksi ile sağlanıyor; taksi biraz daha pahalı diğerlerinden, örneğin Eski Havana'dan Vedado'ya taksi ücreti 10 Cuc. Eski Havana içinde araca gerek yok, her yer yürüme mesafesinde ama Vedado gibi biraz uzak yerlere araçla gitmekte fayda var, gün içinde yeterince yürüyüp yorulmuş olunuyor çünkü. Taksiler genellikle taksimetre açmıyor (biz hiç açan görmedik zaten çoğunda taksimetre yok!), gideceğiniz yeri söyleyip fiyatı önceden belirleyin, pazarlık mutlaka yapın, zaten Küba'da pazarlıksız alışveriş yapılmıyor:)
Şehirler arası ulaşım için iki yöntem var: Birincisi araba kiralamak ki eğer bizim gibi kalabalıksanız bu yöntem daha rahat ve kolay olacaktır veya Viazul denen turist otobüsleri var, hemen hemen her şehre otobüsle de gitmek mümkün, saatleri denk getirip ona göre program yapılabilir. Aşağıdaki Viazul sitesinden önceden bilet de alınabiliyor ki bu iyi bir yöntem olabilir zira yoğun dönemlerde bilet bulmak sıkıntı olabiliyormuş.

http://www.viazul.com/
Coco Taksi

Araba kiralayacaksanız vakit kazanmak için gitmeden rezervasyon yapmak faydalı olabilir ama bizim gibi gidince bakarız derseniz, yarım gün büyük otellerin içindeki devlete ait araç kiralama yerlerinde sıra bekleyip, şanslıysanız fahiş fiyata zar zor bir tane bulabilmiş (günlük 300 Cuc istediler pazarlıkla 250'ye düştüler), bunun üzerine araba sevdasından vazgeçip Viazul'a terminalinde otobüs saatlerine bakarken, birinin araç ister misiniz teklifi ile günlük 180 Cuc'a şoförlü araç kiralamış olabilirsiniz:) Burası Küba...

Şunu da belirteyim, araç kiralama resmi internet siteleri devlete ait ama şehir içinde özel taksiler de var ve bunlarla pazarlık yapıp uygun fiyata ayarlamak mümkün ve fakat yoğun sezonda (Aralık-Nisan) iş biraz şansa kalıyor.
Kulağa itici gelebilir ama aracı şoförlü kiralayın; yollar karışık, trafik işaretleri çok yetersiz ve İngilizce bilen çok az insan var.

Alışveriş
Tabi ki rom ve puro almadan Küba'dan döneni dövüyorlar :)
Romda bildiğimiz Havana Club dışında başka markalar da var ama biz en çok onu beğendik. Üç tip rom var; beyaz olan klasik kokteyllerde kullanılan, yıllandırma süresine göre de kahverengi ve siyah romlar var ki işte bunlar gerçekten güzel. 12-20 yıl bekletilmiş olanların viskiye benzer bir içimi ve tadı var. Sek içilecekse bunlardan tercih edilmeli.
Puro için dünyadaki ilk üç isim Cohiba, Romeo&Julieta ve Montecristo. Montecristo No:2 özellikle bizim favorimiz oldu, içimi rahat bir puro. Partagas ve Guantanemera da bu üç isimden sonra gelen ama yine kaliteli diğer markalar. Puro'yu sadece mağazalarından alın. Sokakta, mağazalarda veya casalarda el altından sıklıkla puro satmaya çalışan insanlar göreceksiniz, sakın almayın, gerçek değiller.
Havana dışında başka şehirlere de gidecekseniz alışverişi buralarda yapabilirsiniz, diğer şehirler daha ucuz ve her yerde hemen hemen aynı şeyler var.
El yapımı deri ve tahta objeler, takılar, elbiseler hediyelik için çok ideal ve hepsi oraya özgü orijinal ürünler.
Vinales turu yapacaksanız rom ve puro fabrikalarını da gezeceksiniz demektir, bu alışverişi oralardan da yapabilirsiniz.



Küba yazıları, şehirler ve gezi detayları ile devam edecek...